Kącik kulinarny

 

JESIENNA ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę, dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Dodać pomidory z puszki. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
  • Do dekoracji zupę można posypać natką, suszoną papryką i polać odrobiną śmietanki.

 

Cepeliny

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków (ugotować, posolić i mielić);
  • 1 jajko;
  • o,5 kg mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • sól.

Farsz:

  • 0,5 – 1 kg mięsa (łopatka) ugotować z warzywami, lekko posolić;
  • 1 cebula;
  • 1 – 2 ząbki czosnku;
  • majeranek.

Mięso przyprawić do smaku. Ostudzić. Utworzyć kulki, zrobić otwór i włożyć farsz. Zamknąć kulki. Gotować po wypłynięciu 5 min. Podawać z usmażoną cebulką, olejem lub skwarkami. 

 

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

golabki

Tradycyjne gołąbki zawijane w liście kapusty z białym ryżem to danie przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak ich pamiętamy wszyscy i wielu z nas z chęcią powtórzyłoby je w swoim rodzinnym menu, ale wizja gotowania kapusty i umiejętnego zawijania gołąbków zniechęc. Jest na to sposób – nowoczesne gołąbki bez zawijania! Dzieci niestety odstrasza liść zawinięty wokół gołąbka. Zwykle odwijają więc gołąbka z kapusty i wyjadają sam środek 🙂 Jeśli liście poszatkujemy i ukryjemy w farszu, to dzieci nawet nie zorientują się, że zjadły sporą ilość kapusty. Do nowoczesnych gołąbków warto użyć zamiast białego ryżu kaszy jaglanej, która doda potrawie cennych wartości. 

Składniki:
– ½ kapusty włoskiej
– 400 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
– szklanka kaszy jaglanej 
– 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 jajka
– pół szkl. kaszy manny
– 1 cebula
– mąka pełnoziarnista do obtaczania 
– bulion warzywny
– 500 ml przecieru pomidorowego/ ewentualnie przecier pomidorowy
– kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Wykonanie
1. Kaszę opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając.
2. Kapustę drobno poszatkować, posolić.
3. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.
4. Mięso doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, kaszę mannę, i kapustę odciśniętą z soku. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
5. Usmażone gołąbki zalać 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego. Dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. Dodać cebulkę z czosnkiem podsmażone na maśle. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy/koncentrat, dusić 10 min. Sos doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.

 

 

PANCAKES

  • 1 i1/4 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szk l .maślanki
  • 1/4  szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na prawie suchej patelni.Podawać z bitą śmietaną,syropem klonowym,musem z owoców.

 

OPONKI TWAROGOWE

  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cuk. waniliowy
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 zapach cytrynowy
  • 3 łyżeczki śmietany 18% kwaśnej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wymieszać, rozwałkować i wykrawać szklanką a środek kieliszkiem. Smażyć na głęboki m oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO