Kącik kulinarny

ZUPA KREM Z GROSZKU Z GRZANKAMI

Składniki (2 porcje)

  • 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • około 50 ml mleka kokosowego lub mleka krowiego 2% tł.
  • 2 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku (nie z puszki!)
  • niewielka cebula
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • świeża miętapietruszka lub koperek
  • pieprz czarny grubo mielony
  • sól morska
  • 1 kromka żytniego chleba razowego na zakwasie
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

W niewielkim rondlu na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę. Zalewamy ją wodą lub bulionem. Dodajemy groszek zielony i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy zupę na gładki krem z dodatkiem świeżych ziół np. mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy podajemy z grzankami z połowy kromki chleba żytniego i polewamy surową oliwą dyniową.

Grzanki najlepiej zrobić na suchej patelni lub upiec je w piekarniku.

 

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

 

 

Składniki:
ciasto:

2 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli

Nadzienie:
dwa pęczki świeżego szpinaku
200 gram białego sera(chudy)
3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz

Etapy przygotowania:
Ciasto: Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i razem roztrzepać na gładką masę. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor( brak tłuszczu do smażenia)

Nadzienie: Ser biały zmielić.Szpinak umyć odciąć łodygi, liście jeszcze raz przepłukać. Na patelni rozgrzać masło, dodać liście szpinaku, podusić pod przykryciem, dodać wyciśnięty przez praskę, lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Przestudzić i dodać do zmielonego sera. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Na każdego naleśnika nakładać ok. łyżki nadzienia. Naleśniki mogą być podawane z sosem koperkowym( jogurt gęsty naturalny, pół pęczka koperku, pieprz, sól).

 

KOTLECIKI RYBNE

 

Składniki:

dorsz- 1 kg, filety (mogą być mrożone)
bułka – 1 szt, raczej czerstwa
mleko – 1/2 szklanki
jajko – 3 szt (2 do masy, 1 do panierowania)
szalotka – 1 szt
koperek – 2 łyżki
szczypiorek – 1 łyżka
bułka tarta – 1/2 szklanki
bułka tarta – 1/3 szklanki
sól pieprz – do smaku
olej – do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybę oczyść z ewentualnych ości, w razie konieczności rozmroź.
Zmiel w maszynce na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.

Bułkę namocz w mleku. Szalotkę obierz i drobno poszatkuj.

Rybę wymieszaj z 2 jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i szalotką. Dodaj odciśniętą bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotleciki. Każdy obtocz w bułce, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Gotowe kotleciki ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, masa musi nieco stężeć. Kotleciki są bardzo delikatne, należy je więc ostrożnie smażyć, na niezbyt dużym ogniu, aż staną się złoto-brązowe.

 

CIASTO „BURACZKOWE”

 

Składniki:

• Buraki – ok. 400 g (waga po obraniu)
• Gorzka czekolada (min. 70% kakao) – 2 tabliczki
• Kakao gorzkie – 3 łyżki
• Mąka pszenna graham lub razowa – szklanka
• Jaja – 3 sztuki
• Miód (100 g) – najlepiej ze sprawdzonej pasieki
• Cynamon – łyżka

Sposób przygotowania:

• Buraki zetrzyj na tarce
• Czekoladę rozpuść
• Jaja ubij z cukrem
• Połącz wszystkie składniki i przelej ciasto do formy
• Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45-55 minut

Wartości:

• Składniki mineralne: magnez, żelazo, cynk
• Witaminy: kwas foliowy, B1, B2, B6, B12, PP

 

ZIELONE PANCAKES Z OWOCAMI

 

Składniki:

• 2 ¼ kubka mąki orkiszowej
• 1 kubek Szpinaku Fit&Easy
• 30 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie ksylitolu, dzieci powyżej 3 roku)
• 350 ml maślanki
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
• ulubione owoce sezonowe

Wykonanie:

W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę. Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, całość ponownie zmiksować do połączenia składników.
Dużą patelnię rozgrzać (przed smażeniem pierwszych placków można lekko wysmarować ją oliwą z oliwek) nakładać średniej wielkości porcje ciasta, smażyć na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków powietrza. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
Gotowe pancakes podawać z owocami sezonowymi, ewentualnie polane miodem.

 

 

ZUPA Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI

 

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
2 średnie cebule, obrane i posiekane
2 gałązki selera, przycięte i posiekane
6 średnich ziemniaków, obranych
6 średnich marchewek, obranych
2,2 litra wywaru z warzyw 
225g czerwonej soczewicy, przepłukanej pod zimną bieżącą wodą
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
1 mała rzepa, obrana
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 średni por, umyty i posiekany

Wykonanie:

• Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj cebulę, podsmaż przez 2-3 minuty, dodaj seler, jednego pokrojonego w kostkę
ziemniaka i jedną pociętą w plasterki marchewkę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
• Dodaj wywar, soczewicę i zioła, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdejmij z ognia, by zupa przestygła i przetrzyj ją na gładką
konsystencję.
• Pozostałe marchewki, ziemniaki i rzepę pokrój równej wielkości kostkę i dodaj do przetartej zupy.
• Zagotuj, dodaj przecier pomidorowy i por, gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut.

 

 KOTLETY Z KALAFIORA 

Składniki:

1 kalafior

1 jajko

1 cebula

100 g sera feta

4 łyżki kaszki kukurydzianej

szczypior

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Kalafior gotuj kilka minut w osolonej wodzie, rozgnieć (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki kalafiora) i ostudź,  dodaj jajko, pokruszony ser feta,  posiekaną cebulę i szczypior oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej, przypraw, formuj z masy kotlety, obtocz w pozostałej kaszce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 

BATONIKI Z MUSLI

… czyli zdrowe i pożywne słodycze 😉

Składniki:

  • 300 g posiekanej mieszanki orzechowej (np. orzechy włoskie,
  •  laskowe,
  •  migdały,
  •  pistacje,
  •  nerkowce)
  •  100 g płatków owsianych/żytnich/jęczmiennych
  •  50 g pestek słonecznika/dyni
  •  50 g siemienia lnianego
  •  ok.300 g miodu rzepakowego     
  • (Mieszankę można wykonać też według własnego pomysłu lub preferencji dzieci)

Wykonanie:

1. Miód rozpuść. Posiekane orzechy, płatki owsiane, słonecznik i siemię wymieszać w dużej misce. 
2. Dodać rozpuszczony miód i bardzo dokładnie wymieszać.
3. Blaszkę (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej gotową masę. Za pomocą łyżki mocno ubić w dno blaszki. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. 
4. Po tym czasie wyjąć i pokroić na batoniki.

 

JESIENNA ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę, dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. 
  • Dodać pomidory z puszki. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
  • Do dekoracji zupę można posypać natką, suszoną papryką i polać odrobiną śmietanki.

 

Cepeliny

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków (ugotować, posolić i mielić);
  • 1 jajko;
  • o,5 kg mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • sól.

Farsz:

  • 0,5 – 1 kg mięsa (łopatka) ugotować z warzywami, lekko posolić;
  • 1 cebula;
  • 1 – 2 ząbki czosnku;
  • majeranek.

Mięso przyprawić do smaku. Ostudzić. Utworzyć kulki, zrobić otwór i włożyć farsz. Zamknąć kulki. Gotować po wypłynięciu 5 min. Podawać z usmażoną cebulką, olejem lub skwarkami. 

 

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

golabki

Tradycyjne gołąbki zawijane w liście kapusty z białym ryżem to danie przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak ich pamiętamy wszyscy i wielu z nas z chęcią powtórzyłoby je w swoim rodzinnym menu, ale wizja gotowania kapusty i umiejętnego zawijania gołąbków zniechęc. Jest na to sposób – nowoczesne gołąbki bez zawijania! Dzieci niestety odstrasza liść zawinięty wokół gołąbka. Zwykle odwijają więc gołąbka z kapusty i wyjadają sam środek 🙂 Jeśli liście poszatkujemy i ukryjemy w farszu, to dzieci nawet nie zorientują się, że zjadły sporą ilość kapusty. Do nowoczesnych gołąbków warto użyć zamiast białego ryżu kaszy jaglanej, która doda potrawie cennych wartości. 

Składniki:
– ½ kapusty włoskiej
– 400 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
– szklanka kaszy jaglanej 
– 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 jajka
– pół szkl. kaszy manny
– 1 cebula
– mąka pełnoziarnista do obtaczania 
– bulion warzywny
– 500 ml przecieru pomidorowego/ ewentualnie przecier pomidorowy
– kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Wykonanie
1. Kaszę opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju i sól, zagotować i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając.
2. Kapustę drobno poszatkować, posolić.
3. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.
4. Mięso doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, kaszę mannę, i kapustę odciśniętą z soku. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano.
5. Usmażone gołąbki zalać 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego. Dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. Dodać cebulkę z czosnkiem podsmażone na maśle. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy/koncentrat, dusić 10 min. Sos doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.

 

 

PANCAKES

  • 1 i1/4 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szk l .maślanki
  • 1/4  szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na prawie suchej patelni.Podawać z bitą śmietaną,syropem klonowym,musem z owoców.

 

OPONKI TWAROGOWE

  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cuk. waniliowy
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 zapach cytrynowy
  • 3 łyżeczki śmietany 18% kwaśnej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wymieszać, rozwałkować i wykrawać szklanką a środek kieliszkiem. Smażyć na głęboki m oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO